Khadi Mesterfodrászom a természet

 

Indigó (Indigofera tinctoria)

Az indigó egy Indiából származó növény, melyet már az ókorban is használtak erőteljes színező hatása miatt. A pillangósvirágúak családjába tartozó növénynemzetségbe nagyjából 700 faj tartozik. A Khadi hajfestékekben felhasznált indigó, az Indigofera tinctoria egy cserje, mely rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz festékanyagokat.

Az indigó alapvetően kék színezőanyag. Hajfestés esetén elsősorban az intenzív, igazán mély kékes-fekete szín elérésében játszik kiemelkedő szerepet. A növényi hajfestékek természetéből adódóan azonban különböző árnyalatok kialakításában is sokféleképpen használható. Az indigó hennával keverve különböző árnyalatú barna hajszíneket eredményezhet, illetve ősz haj és kétlépéses festés esetén a fekete is elérhető vele. Szőke, szőkített, világos és ősz haj esetében a közvetlen festés kerülendő, mert zöldes, illetve kékes árnyalatokat eredményezhet.

Hatásmechanizmus/Működés/Befolyásoló tényezők

  • Az indigó legjobban semleges kémhatású felületen működik, a savas közeg meggátolja a keverékben az indigó pigment részecskéinek működését. Sokan gondolják például, hogy, ha a növényi hajfestékbe citromlevet kevernek, az meglehetősen jó ápoló hatást fejt ki a hajon. Az említett adalékanyaggal azonban legtöbbször nem érjük el a kívánt eredményt, mivel az indigó színereje egyáltalán nem, vagy nem tökéletesen tud kibontakozni.
  • Ugyancsak hasonlóan fontos feltétel az ideális hőmérséklet. Az indigó festék pigmentjei közepes hőmérsékleten bontakoznak ki leginkább. Minél forróbb a bekevert festék, annál gyengébb színt eredményez az indigó. A legoptimálisabb 50°C-os vízzel, vagy fekete teával elkeverni a hajfestéket. A túl magas hőmérsékleten az indigóból nem oldódik ki elegendő festékanyag, ezért a szín elégtelen lesz. Indigó és egyéb árnyalatok keverésénél az előbb említett okok miatt ugyancsak 50°C-os keverőfolyadékot ajánlott használni.

Tartósság/adalékanyagok/keverés más anyagokkal

  • Az indigó esetében a hajfestés körülményei alapvetően meghatározzák a szín tartósságát. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő alkalmazás esetén, egy keverékben a sötétebb pigment összetevők esetlegesen hamarabb elhalványulhatnak, mint a vöröses pigmentek. Ilyen esetekben az ősz haj bizonyos idő eltelte után vörösessé válhat. 
  • Egy teáskanál só hozzáadása az indigópéphez/festékmasszához fokozza a szín tartósságát, és korlátozza a kimosódást. A fekete tea fokozza a szín intenzitását, és ugyancsak növeli az indigó tartósságát.
  • Alapvetően azonban mégis azt javasoljuk, hogy ne használjon semmilyen hozzáadott anyagot a növényi hajszínező felviteléhez, ugyanis ezek száríthatják a hajat, és utólagos ápolás válhat szükségessé.
Kizárólagos magyarországi forgalmazó: Presto-Pilot Kft.
1117 Budapest, Budafoki út 111-113. | 06-1/205-3024 | www.presto.hu
2019 - Minden jog fenntartva. | Jogi nyilatkozat