Khadi Mesterfodrászom a természet

Tipikus hibák, megoldások

 

Egyenetlen fedés, nehézségek a felhasználás során

Ez leggyakrabban a rossz elkeverésből és túl kevés keverőfolyadék használatából ered.

Ha a festéket nem keverjük el gondosan, csomók képződnek benne, emiatt előfordulhat, hogy a kapott hajszín egyenetlen lesz. Ha túl kevés keverőfolyadékot használunk, elkerülhetetlenné válik a csomóképződés, és a normál esetben kényelmes felvitelt is megnehezíti. Ha a haj száraz, az még fáradságosabbá teszi ilyenkor a felvitelt. Nagyon egyszerűen elkerülhetjük a csomók kialakulását, ha egy mixerrel keverjük el a hajfestéket. Először egy kanál vagy villa segítségével egyenletesen keverjük el a port a megfelelő mennyiségű folyadékkal, végül az egészet jól dolgozzuk át botmixerrel. Ha egy kevéssel több vizet adunk a porhoz, a masszát egy hajfestő tömlőbe is betölthetjük, ezzel a hajfestés olyan kényelmessé válik, mint a megszokott kémiai festékekkel. A hőmérsékletre ebben az esetben is figyelni kell, ha a palack kihűlne, akkor állítsuk meleg vízfürdőbe.

Túl erős hajszín a hajszálak vége felé

Ennek oka lehet, hogy a festékrétegek minden festés alkalmával összeadódnak. 

A növényi hajfesték esetében minden hajszál, minden egyes színezésnél újabb bevonatot kap, miközben a korábbi is rajta marad, így a festékrétegek összeadódása miatt a hajvéghez közeledve a haj színe egyre sötétebb lehet. Hogy rendszeres hajfestés esetében elkerüljük azt, hogy a hajtő színe elüt a többi résztől, rendszeresen szükséges hajtő színezést végezni. A hajszínezés ritmusától, a választott színárnyalattól, az egyéni hajszerkezettől és a hajápolási szokásoktól függően célszerű a teljes és hajtő festéseket váltogatni. A tapasztalatok szerint a sötét hajat elegendő csupán minden harmadik alkalommal teljes hosszában festeni, egyébként elegendő hajtőfestést végezni. Ha mégis szükségünk van az ápoló hatásra, akkor a haj többi részét a színtelen Khadi Senna/Cassia hajápolóval bekenhetjük.

Másik megoldás, hogy a hatóidő első harmadában csak a hajtőre visszük fel a festéket, majd a teljes hosszra csak később. Ebben az esetben a festéket kétszer kell bekeverni, hogy friss és meleg legyen, ez azonban sokaknak túlzott elfoglaltságot jelenthet.

A kapott szín túl sötét, erős

Ennek oka leggyakrabban a túl hosszú hatóidő.

A hatóidő és a kapott szín szorosan összefügg egymással, ezen kívül a kiindulási hajszín és a hajstruktúra is meghatározza a végeredményt. Egyesek, különösen, akik más gyártók termékeit használták egészen meglepő módon határozzák meg a hatóidőt (olykor egész éjszakán át), ami sokkal hosszabb az elvárható hatóidőnél. Egy túl hosszú hatóidő a világosbarnából például egészen sötét barnát hozhat ki, ami rendkívül tartós marad azután is.

A túl sötét hajszín természetes módon nagyon nehezen világosodik ki. Ebben az esetben a Khadi Senna/Cassia hajápoló, amla por és citromlé keverékével történő rendszeres kezelés egy keveset világosíthat a túl sötét hajon. Lávaföldből, mézből, citromléből és olívaolajból is készíthet pakolást erre a célra.

Hajfestés után a haj száraznak érződik

Ennek oka leggyakrabban, hogy valamelyik hozzáadott anyag túl nagy mennyiségben lett felhasználva.

Bizonyos szempontok miatt jó fekete teát, vagy konyhasót adni a hajfestékhez, de ha túl sokat teszünk belőle – kiszáríthatja a hajat. A meggondolatlan mennyiségben hozzáadott adalékanyagok rossz hatással lehetnek a hajszerkezetre. Alapvetően 80 g porhoz egy csapott teáskanál sót, vagy 250 ml 3 filterrel készült feketeteát adhatunk a szín tartósságának fokozása érdekében. A hozzáadott Aloe vera lének is szárító hatása van. Ezen kívül arra is kell figyelni, hogy ha az Aloe lé C-vitaminnal van tartósítva, az megváltoztathatja a pH-értéket, ami bizonyos esetekben szintén negatív hatással lehet a festés eredményére. Az Aloe vera kb. a keverőfolyadék 1/3-át képezheti (pl. 1 rész Aloe vera + 2 rész fekete tea). Ebben az esetben is figyeljünk rá, hogy a magas indigó-tartalmú árnyalatok esetében a hőmérséklet 50°C legyen.

A haj szárazságérzete megszüntethető a Khadi hajolajok használatával, és a festést követő napon történő használatukkal képesek a kapott hajszín tartósabbá tételére.

A kapott szín zöldes

Ennek oka leggyakrabban a túl alacsony hőmérséklet a bekeverés, a felvitel vagy a hatóidő során.

A porhoz adott keverőfolyadék hőmérséklete döntő tényező a növényi pigmentek optimális kibontakozásához. A túl alacsony hőmérséklet fokozza a zöld szín kialakulásának kockázatát. Ha a bekeverés, a felvitel vagy a hatóidő során túlzottan lehűl a festékmassza, akkor a festékanyagok elvesztik erejüket, és zöldes árnyalatot jelenhet meg a hajon. Ez a jelenség elsősorban a magas indigó-tartalmú festékek (Sötétbarna, Fekete és Kékesfekete) esetén jellemző, de hennát tartalmazó árnyalatok használatánál is előfordulhat. A kívánt eredmény elérése érdekében a hőmérsékletet nem elég csak megbecsülni, hőmérő használata is feltétlenül szükséges. Bármilyen vízhőmérő, laborhőmérő vagy sütéshez használt hőmérő megfelel a célnak. Fontos, hogy a bekevert pasztát melegen tartsuk. Hogy a felvitel során ne hűljön ki a színező massza, állítsuk meleg vízfürdőbe. Feltétlenül fontos, hogy a hatóidő során is megtartsuk a hőmérsékletet, például a csomagolásban található zuhanysapka, vagy háztartási fólia segítségével, amit egy törölközővel fedünk be. Az így betekert fej hajszárítóval történő többszöri, néhány perces melegítése is hasznos lehet. Figyelem! A fólia ne távolodjon el a hajas fejbőrtől, mert a szükséges nedvesség elpárologhat, és a festék nem tudja kifejteni a megfelelő hatást.

Hogy kinek a haja reagál zöld színárnyalattal, azt az előkészületekkor nehéz lenne megállapítani. A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a felhasználók, akiknek egy természetes vörös árnyalat van a hajukban - vagy volt, csak a haj időközben megőszült -, ritkábban reagálnak zöld árnyalattal, mint azok a hölgyek, akiknek hamuszerű természetes tónusuk van. Azoknak, akiknek a haja erősebben hajlamos a zöldülésre, illetve ősz és világos haj esetén a Khadi Sötétbarna színét, és a fekete árnyalatokat (Fekete, Kékesfekete), csak előpigmentálás után javasoljuk használni, a kétlépéses hajfestés módszerét ajánlott alkalmazni.

Ha a zöldes árnyalat már kialakult, több lehetőség is van a nem kívánt árnyalat enyhítésére, közömbösítésére, a következő hajfestéskor pedig mindenképpen a kétlépéses hajszínezést ajánlott előnyben részesíteni. A nem kívánt árnyalat legtöbb esetben egy-két hajmosás után magától eltűnik, segítség lehet tehát a többszöri, intenzív samponos mosás. Ha a zöldes szín erősebb, egy hennát tartalmazó festék használatával kitűnően ellensúlyozható. Erre a célra a Khadi Világosbarna árnyalatát ajánljuk. Intenzív zöld árnyalatot, egy vörös árnyalattal való utószínezéssel korrigálhatunk. A haj teljes hosszán történő festés előtt tegyen próbát egy tincsen.

A kapott szín vöröses

Ennek oka leggyakrabban a túl magas hőmérséklet a bekeverés során.

Ahogy az egyes összetevőknél már említettük, a porhoz adott folyadék hőmérséklete döntő tényező a festék pigmentek optimális kibontakozásához. A túl forró keverőfolyadék fokozza a vörös szín kialakulásának kockázatát.

Egy indigórészecskéket is tartalmazó festékkeverék túl forró folyadékkal keverve eredményezhet vöröses színt, mivel azok a színanyagok, melyek ellensúlyoznák a vöröses tónust, elveszítik hatásukat, és csak a vörös színt adó pigmentek érvényesülnek. A vörös szín intenzitásának növekedését a forró folyadék közvetlenül is fokozhatja, hiszen a henna színanyagai annál erőteljesebben bontakoznak ki, minél melegebb a keverőfolyadék.

Hogy a várt eredményt kapjuk, a hőmérsékletet nem elég csak megbecsülni, hőmérő használata is feltétlenül szükséges. Bármilyen vízhőmérő, laborhőmérő vagy sütéshez használt hőmérő megfelel a célnak. Fontos, hogy a bekevert pasztát optomális melegen tartsuk, ezért, hogy a felvitel során ne hűljön ki a színező massza, állítsuk meleg vízfürdőbe a festékes tálat. Feltétlenül fontos, hogy a hatóidő során is megtartsuk a hőmérsékletet, például a dobozban található zuhanysapka vagy háztartási fólia segítségével, amit egy törölközővel fedünk be. Az így betekert fej hajszárítóval történő többszöri, néhány perces melegítése is hasznos lehet. Figyelem! A fólia ne távolodjon el a hajas fejbőrtől, mert a szükséges nedvesség elpárologhat, és a festék nem tudja kifejteni a megfelelő hatást.

Ha a nem kívánt, túlzott vörös árnyalat már kialakult, egy barna árnyalattal történő utólagos festés segíthet a helyzeten. Ebben az esetben csak rövidebb ideig hagyja a festéket a hajon, nehogy túl sötét legyen a végleges eredmény. A haj teljes hosszán történő festés előtt tegyen próbát egy tincsen.

A kapott szín túl világos, gyenge

Ennek oka leggyakrabban a túl rövid hatóidő, vagy valamilyen hozzáadott anyag használata.

A hatóidő és a kapott szín szorosan összefügg egymással: ha a hatóidő túl rövid, a szín túl gyenge lesz, és az ősz hajszálakat nem fedi be a festék.

Ezen kívül figyelembe kell venni, hogy egyes anyagok (pl. indigó) színezőereje savas közegben jelentősen csökken. Ez többek között amla por, citrom-, vagy almalé hozzáadásakor fordulhat elő. Egyik-másik felhasználó nagyon leleményesen ad hozzá ezt-azt a festékporhoz, míg mások a konkurencia termékeihez adott savas adalékanyagot használják fel. A vásárlók gyakran átvesznek más gyártók használati utasításaiból bizonyos lépéseket a Khadi hajfestékek használatához, ami elégtelen színeredményhez vezet. Gyakran kevernek olajat, vagy olaj-tartalmú terméket is a festékporhoz, hogy fokozzák ápoló hatását. Sajnos mindez gátolja a színanyagok megtapadását, a kívánt hajszín kialakulását. Az olajos hajápolást a hajszínezés után kell elvégezni.

A tapasztalatok szerint a hormonális hatás is gyengítheti a növényi hajfestékek eredményességét. Az orvosságok, a menstruáció és a klimax mind befolyásoló tényezők lehetnek.

Nem történik megfelelő fedés, a festés eredménye elégtelen

Ennek oka leggyakrabban, hogy szilikon található a hajon.

Ha a festés után elégedetlenek vagyunk az eredménnyel, akkor könnyen előfordulhat, hogy a szilikon az oka. A hajápolás egyik nagy problémája, hogy a konvencionális termékek legtöbbje szilikont tartalmaz, a haj fényességének, selymességének fokozása céljából. Azonban a szilikon hónapokon keresztül rajta marad a hajon, és hermetikusan elzárja a külső hatásoktól. Sajnálatos módon a szilikon a hajápoló szereket, a nedvességet nem engedi felszívódni, és egy filmréteget képezve megakadályozza a növényi hajfesték megtapadását.

Ilyenkor egyetlen megoldás a szilikonmentes készítményekre való átállás (sampon, balzsam, hajformázók stb…), így bizonyos idő elteltével optimális színeredményt érhetünk el. A szilikon teljes kimosása eltarthat néhány hétig, viszont bármilyen iszapsamponnal ez az idő lerövidíthető. Azt azonban érdemes tudni, hogy a szilikon elhagyásával fény derül a haj valós állapotára, megszűnhet a látszólagos egészséget sugárzó selymes, fényes állapota.

Nincs fedés a hajtöveknél

Ennek oka leggyakrabban, hogy a hatóidő alatt a hőmérséklet nem volt optimális szinten tartva.

Gyakran előfordul, hogy a hajtöveknél nem megfelelő a színfedés, ami különösen ősz haj esetében nagyon bosszantó. Pont a hosszabb hatóidejű hajfestésekkor fordul elő, hogy például a homloknál elmozdul a törölköző. Legfőképp, amikor a hatóidő során alszunk, az elmozdult törölköző miatt lecsökken az optimális hőmérséklet, a szükséges nedvesség pedig elpárolog, így a festék nem tudja kifejteni a megfelelő színező hatást.

Kizárólagos magyarországi forgalmazó: Presto-Pilot Kft.
1117 Budapest, Budafoki út 111-113. | 06-1/205-3024 | www.presto.hu
2019 - Minden jog fenntartva. | Jogi nyilatkozat